Образование при криза - готови ли сме за дистанционно обучение?

Коментар на проф. Тодор Танев пред Bulgaria ON AIR
16 мар 2020 15:40, Анисия Иванова
26
Образование при криза - готови ли сме за дистанционно обучение?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Отменени кандидат-студентски изпити в столични висши училища и дистанционни обучения за по-малките. Как образователната система се справя с промените, наложени от държавата заради пандемията?

"В 90% от училищата ще се направи нещо за електронно или дистанционно обучение. Това обаче не означава, че отговаря на каквито и да било качествени критерии. До шести клас нямат готовност за дистанционна форма на обучение. Коя е платформата, която ще използват? Регистрирани ли са учениците и учителите в съответните платформи? Оформени ли са класовете, проигравано ли е всичко това, родителите инструктирани ли са", коментира преподавателят и бивш министър на образованието проф. Тодор Танев.

Още по темата

По думите му пред Bulgaria ON AIR1/3 от учениците в България нямат необходимите устройства, особено това се отнасяло за по-малките.

"Много пъти можеше да закупим таблети и лаптопи, това се отлага от министерство на министерство. Започвам да си мисля, че има скрит интерес. В Турция са по-готови от нас, поне имат устройствата вкъщи. Говоря за неща, които трябваше да се направят в предишните години, не за този министър сега", обясни проф. Танев и уточни, че упражненията не са уроци.

"Във Варна учениците не ходят на училище над 2 месеца. Кажете кой урок да се предаде в момента... За да не забравят, че са ученици крачка първа е по-бързо да се направят стандарти за упражнения от вкъщи. Най-малките и най-големите ученици са по-рискови", каза още бившият министър на образованието в "България сутрин".

Според него най-малкият проблем в момента е, че няма кандидат-студентски изпити. По думите му те започват да стават отживелица.

"Виждам някакъв вид задружност в цялата нация, което ме радва", завърши проф. Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига сте зомбирали децата с тези технологии . Да, интерактивният урок е атрактивен , но незпомнящ се . Пъстри картинки , подскачащи човечета , които отвличат вниманието на децата от същественото . Вземете например Уча се .Възползвам се от безплатното му приложение в момента, заради детето . То гледа , усмихва се, защото изказа е на детското ниво , дава вид ,че разбира това , което слуша ..... И след "Уча се" е запомнил само хлапашките "лафове " на героите .
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кофти е да си заминеш така...
23
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Към СПОДЕЛЕНОПоследния ми пост беше най-вече за връзката с политици, като възможност за добре платена работа. Само че тази работа е временна, докато твоя човек е актуален. И след това, "огледал се Илия, пак в тия"
22
3
 
4
 
! Отговори
Нормално преди 4 години
В някои училища са готови, в други не. Щом в едно училище успяха още миналата сряда следобед да направят профили на всички деца и да организират процеса, значи е повече въпрос на желание и умения, а не толкова на материални възможности. Все пак смятам за нормално в някои училища да има забавяне и объркване, но мисля, че всички ще се приспособят добре.
21
3
 
2
 
! Отговори
До някой преди 4 години
Ами те и джебчиите пребъркват ежедневно джобовете на хората,за да се сдобиват с финикийски знаци. Те сигурно са учили за професори, за да са майстори в занаята си.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Задочното е бъдещето на образованието. Много по-качествено и по-евтино е от редовното вместо да се тъпчат в някакви зали и не се чува или вижда добре, а учителката се гъбарка и часа минава без целия материал и остават неграмотни, че и плащат тлъсти такси или за частни уроци.
19
1
 
1
 
! Отговори
От споделено до няко преди 4 години
Това за силикона го написах,защото исках да проверя дали ще се заядеш. Така и стана. И да имах пари никога НЕ бих си сложила имплант.
18
2
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Урокът сниман на Вайбър с подчертан текст-голямо преподаване. Учителите не са виновни,няма такава готовност- онлайн училище не се прави за 1 седмица.
17
4
 
2
 
! Отговори
От споделено до няко преди 4 години
Хич не ми се прави на интересен. Имам 2 висши от СУ. Дипломите ми не са от измислени колежи. И не си пиши заплатата да се хвалиш,че си ИТ специалист. Някой да сподели мнение и такива като теб не спират със злобни коментари .
16
3
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Учите другия път.Измислени коментари. Дори да е вярно (което не вярвам),вие сте единици.Много деца са при бабите , защото родителите не ги пускат от работа, а бабата разбира от компютър, колкото и половината от учителите. Сайтът Школо не може да работи, един урок в Месинджър не успя да се преподаде- пълен ужас е.
15
3
 
4
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Към СПОДЕЛЕНО"Затова вместо да учех трябваше да си сложа силикон,за да мога с чужди папи да пазарувам в мол. Е, още не е късно."Като имаш такъв начин на мислене, ще си стоиш беден до края на живота си. И никой не ти е виновен. А за за самопрограмиралите се като несретници все другите са им виновни, но не и самите те.
14
2
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
До УжасВЧЕРА ПРЕЗИДЕНТА НА СЪРБИЯ ГО КАЗА НАЙ ПРАВИЛНО ОТНОСНО СОЛИДАРНОСТА В ЕС. СОЛИДАРНОС В ЕС ИМА САМО НА ХАРТИЯ. КАКВО ПОВЕЧЕ ДА ОЧАКВАМЕ ОТ НЕЩО ДЕТО ГО ИМА САМО НА ХАРТИЯ.
13
3
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 4 години
Ако министърът отново накара децата да тръгнат на училище след седмица,моето дете няма да го пратя. Не искам да се разболее. Гарантирам,че съвестно ще си учи уроците у дома.
12
4
 
2
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Към СПОДЕЛЕНОИ аз също не съм имал роднини свисше, но съм учил неща, които ми се отдават, а не да завърша някакво висше, колкото да кажа,че имам висше образование. Както са повечето бедни висшисти.
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалките опити за дистанционно обучение, в условия на спешност, водят до комични резултати. Класната на 4Б клас в 109оу например, е пратила снимка на учебника, с подчертани текстове и задачи, на вайбър и според нея това е достатъчно този ден да се счита за учебен. Единственото разумно нещо в момента, е годината да се обяви за нулева и догодина нов опит. Мъка, мъка.
10
2
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Въобще не сме готови, само отбиване на номера. Не се знае на кой урок са ,как ще се проведе ,как ще се изпитва- пълен хаос. Епидемията поне още месец-два ще се вихри.Кой родител ще пусне детето си след 2 седмици на училище- да не е луд?! Нищо няма да научат, рискуват здравето на децата и техните семейства-обявяват нулева година и това е,няма да се срути държавата от това.
9
1
 
3
 
! Отговори
От споделено до няко преди 4 години
Не съм роднина на Бойко пожарникаря и Цецо 6-те апартамента, за да съм на хубав пост. Затова вместо да учех трябваше да си сложа силикон,за да мога с чужди папи да пазарувам в мол. Е, още не е късно.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Студентите са толкова неграмотни, че изпитват огромни трудности при работата в съществуващите платформи. А 70% от професорите дори не могат сами да се регистрират в тях.При децата положението може да е по-добро, но учителите са пълна трагедия.
7
2
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
До НякойКОГАТО СЪМ ЖАДЕН ПИЯ ОТ ИЗВОРА. НЕ СИ КУПУВАМ ЛИМОНАДА
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От днес ние учим! Учителката е много стриктна, детето е на компютъра, прави упражнения в реално време, говорят и всички деца от класа могат,да бъдат чути и виждани. Надявам се с всички учители да е така организитано, но ние за сега си взимаме уроците сякаш сме в клас. Сигурно в някакъв момент ще има нужда от повече самоподготовка, но и ние родителите ще помагаме! Трябва да се справим! Защо някоя Ай Ти фирма не направи спонсорство на таблети за най-бедните райони? Те работят, тях няма да ги удари